Sportmassage
Sportmassage is een aanrader voor sporters die veel en intensief trainen en last hebben van vermoeide en stijve spieren. Maar ook voor mensen die voor hun werk veel moeten autorijden of langdurig achter de computer zitten en last hebben van een stijve nek en schouders.

Sportmassage werkt preventief, het stimuleert de bloedsomloop en bevordert de afvoer van afvalstoffen in de spieren. Sportmassage bevordert het herstel van je lichaam na een geleverde prestatie en daardoor is je lichaam eerder gereed voor het leveren van een volgende prestatie. Daarnaast zorgt een goede massage voor een heerlijk ontspannen en uitgerust gevoel.

Sportmassage is ontwikkeld vanuit de medische massage. Een sportmassage verloopt volgens een bepaalde opbouw: ze begint met strijkingen (effleurage), gaat dan over in de kneding (petrissage) en wrijving (frictie) en wordt afgerond met kloppen (tapottage) en/of schuddingen/vibraties.

Effect van sportmassage

  • ontspanning in de spieren
  • herstel evenwicht van het lichaam
  • verbeterde doorbloeding in de weefsels
  • kan lokale spierverhardingen oplossen
  • bevordert de afvoer van afvalstoffen (het is daarom verstandig om na de massage een aantal glazen water te drinken)

Wanneer sportmassage?
Bij pijnlijke spieren, spanningen door stress of als je gewoon niet lekker in je vel zit.

Voor de prestatie
Voorafgaand aan een lichamelijke prestatie kan sportmassage worden toegepast om de spieren te activeren. Een dergelijke massage zal dan ook een stimulerend karakter hebben. Overigens is deze vorm van sportmassage niet bedoeld ter vervanging maar ter aanvulling van een goede warming-up.

Tijdens de prestatie
Tussen twee opeenvolgende prestaties in, bijvoorbeeld een pauze tijdens een wedstrijd of training, kan sportmassage helpen de spieren 'paraat' te houden.

Na de prestatie
Na een prestatie zitten de spieren vaak vol afvalstoffen. Het lichaam moet hiervan herstellen en een sederende (= ontspannende) massage kan een goede bijdrage leveren aan een sneller herstel. Uiteraard in combinatie met een goede cooling-down.

Verder kan sportmassage helpen het lichaam in conditie te houden tijdens perioden met minder beweging dan normaal. Te denken valt aan een trainingsstop of vakantie.

Deelmassages
Voor sportmassage geldt dat er gekozen kan worden uit de volgende deelmassages:

  • Schoudergordel
  • Armen
  • Rug
  • Voorkant benen
  • Achterkant benen

Afhankelijk van de duur van de behandeling zullen één of meer deelmassages uitgevoerd worden.